728 x 90
728 x 90



کتاب ها


یادداشت ها


مقاله ها


116 مقاله
رهیافت های سیاسی و بین المللی
تحول نظری در روابط بین الملل از جمله موضوعات مهم در دانش این حوزه است. در بررسی تحولات نظری، مسئله کانونی، چگونگی خلق نظریه های جدید، ایجاد مناظره های علمی میان نظریه ها و در نهایت ظهور نظریه هایی متفاوت و یا متعارض است. ورود مفهوم تمدن به دانش روابط…
تاریخ فرهنگ و تمدن اسلامی
وضعیت شناسی امروزین ما از مقوله علم، خصوصا در راستای سیاست گذاری های علم، نیازمند نسبت سنجی علم شناسی قرآنی با علم شناسی ِجهان علم های تمدن اسلامی به عنوان تجربه تاریخی مان در علم است. نوشتار حاضر با تمرکز بر سیالیت واکنشی تجدیدی علم به عنوان گونه ای از…
نقد و نظر
این نوشتار گزارشی از انگاره های تمدن شناسانه سیدحسین نصر در کلی ترین برش آن و بدون لحاظ تمدنی خاص است. درعین حال، امکان سنجی ارجاع این انگاره ها به انگاره یا نظریه ای مرکزی به نام همزادی دین و تمدن را عهده دار است. در این راستا، پس از…
اسلام و مطالعات اجتماعی
عقل در روایات و آیات اسلامی مخلوق خداوند معرفی شده و حجت درون انسان است. عقل وسیله رسیدن انسان به عبودیت و مهم ترین بخش وجود آدمی در جهان خلقت است. عقل در فقه اسلامی، هرچند به عنوان منبع حکم شرعی معرفی می شود، اما بیش از چند سده است…
دکترین مهدویت
گونه شناسی های متفاوت از ماهیت و چیستی انقلاب اسلامی ایران و نظام معرفتی برآمده از آن، جایگاه راهبردی انقلاب اسلامی را در سطح ملی، منطقه ای، جهانی و تاریخی تغییر می دهد. در این مطالعه در روندی تحلیلی و مقایسه ای، مؤلفه ها و پیامدهای هستی شناسی اجتماعی انقلاب…
پاسداری فرهنگی انقلاب اسلامی
در این‌ مقاله با بهره‌گیری از نظریه «امپریالیسم فرهنگی» به عنوان چارچوب نظری مبتنی بر الگو‌های ارتباطی به عنوان رهیافت و ابزار آن در راستای اقناع گروه‌های هدف و حاکم‌سازی سلطه‌گری غرب استفاده شده، و بر این اساس ابعاد سلطه فرهنگی، اهداف راهبردی، توان و کارکردهای دیپلماسی عمومی و رسانه‌ای…
دین و ارتباطات
در دوران سلطه تمدنی که آن را به نام تمدن غرب می شناسیم، ارتباطات و رسانه‌ها نقش و کارکرد بسیار مهمی در تثبیت این سلطه جهانی دارند. آنچه در این میان شایان توجه است، استفاده از توان باورنکردنی رسانه‌های توده[1] خلق تصاویر دستکاری شده از تمدن غربی و همچنین از…
کتاب نقد
مساوات يا تشابه به عنوان روح حاكم بر كنوانسيون «رفع همه‌ي اشكال تبعيض عليه زنان» از مقوله‌هايي است كه در مباحث متعدد، بررسي و ارزيابي شده است. در بند اول معاهده‌ي مزبور، واژه‌ي «تبعيض» جهت دستيابي به برابري و مساوات زنان، چنين طرح و معنا مي‌شود: عبارت «تبعيض عليه زنان»…
علوم انسانی اسلامی صدرا
مطلبی که تقدیمتان می‌شود. بخشی از متن تکمیل شده سخنرانی حجت الاسلام والمسلمین رضا غلامی, رئیس مر کز پژوهش‌های علوم انسانی اسلامی صدراء در جمع مدیران حوزه هنری در تاریخ ۱/۷/۱۵٩ می‌باشد. وی در این سخنرانی از فصل تازه‌ای برای رویارویی توامان با تحجر و روشن‌فکری غربی سخن گفته و…
رواق اندیشه
در این قسمت از بحث، به توسعه‌طلبی و جهان شمولی مدرنیته می‌پردازیم. نظام مدرنیته بر اساس یک نظریه تاریخی و فلسفه تاریخ مادی، مدعی سرپرستی و ولایت تاریخی بر جهان می‌باشد و برای تحقق چنین هدف و غایتی، از الگو و شیوه‌ای بهره می‌جوید که جوامع دینی، دیگر حساسیت و…
رواق اندیشه
این نوشتار به این نکته می‌پردازد که نظام مدرنیته غرب، دارای یک نظام فکری هماهنگ می‌باشد که ترکیبی از مفاهیم ارزشی، بینشی و دانشی است. این نظام فکری نیز دارای یک مؤلفه محوری و اساسی است که همه آن سه رکن و عنصر مذکور در جهت همین مؤلفه دارای معنا…
کلام اسلامی
بشر جديد با نفي هرگونه عنصر و بُعد قدسي و متافيزيكي از دين و منزلت انسان در نظام هستي، بحران و چالش را در عمق فرهنگ بنيادين ديني و مرجعيت آن وارد كرده و فرهنگ ايماني و عقلاني بشر بدون پايگاه دين، مورد ترديد و تفسير آزاد بشري قرار گرفته…
مطالعات اسلامی آسیب های اجتماعی
پژوهش حاضر درصدد تحلیل علل و عوامل آسیب‌های اجتماعی در فرهنگ عمومی جامعه اسلامی است که به‌تدریج جوامع دینی را به وضعیت بحرانی سوق می‌دهد. بررسی علل و عوامل اجتماعی، این تحقیق با تکیه‌بر برخی داده‌های تحلیلی و توصیفی نظریه‌پردازان اجتماعی و نظریه‌های توسعه اجتماعی، نسبت به وضعیت بحرانی جوامع…
رواق اندیشه
این نوشتار به دنبال تحلیلی جریان‌شناختی از روشن‌فکری سکولار بعد از انقلاب می‌باشد. به این منظور، با بررسی شاخص‌ترین جریان‌های روشن‌فکری سکولار، ابتدا نوع رویکرد جریان‌های فوق نسبت به مدرنیته غرب و سپس راهبرد جریان‌های فوق را در حل پارادوکس سنت و تجدد بررسی نموده و با نقد و ارزیابی…
مطهر پژوهی
از جمله موضوعاتی که مباحث فراوانی در میان متفکران برانگیخته موضوع«اصالت فرد و جامعه»است.ورود به مباحث علوم اجتماعی نیازمند نوعی نگرش به رابطه فرد و جامعه است. از این رو رابطه فرد و جامعه به عنوان یکی از مهمترین مسائل علوم اجتماعی و حتی علوم سیاسی در دوران جدید رخ…
رواق اندیشه
انقلاب اسلامی ایران بزرگ‌ترین پرسش را در ذهن انسان غربی ایجاد کرده است. تدوین و نشر انواع کتاب‌ها، پایان‌نامه‌ها و مقالات و نیز برگزاری کنگره‌ها و همایش‌های مختلف از جانب غرب درباره انقلاب اسلامی به خوبی این ادعا را ثابت می‌کند. این در حالی است که غرب به دلیل ساحت…
رواق اندیشه
سرزمین ایران از دیرباز شاهد حضور مسیحیان (به‌ویژه نسطوریان) بوده است. تا پیش از پنج سده قبل، تعامل ایرانیان با مسیحیان، که بسیاری از آنان ایرانی بوده‌اند، بیش‌تر تعامل اقتصادی و معیشتی و کم‌تر تعامل سیاسی دینی بوده است. از پانصد سال پیش تا کنون که به تبع شکل‌گیری عملی…
زمانه
هنری مارتین، ژوزف ولف، و رابرت بروس از جمله مبلغان کارآزموده و سرشناس مسیحی بودند که هرکدام دوره ای از فعالیت تبلیغی خود را در ایران سپری کردند و در گسترش جنبش نوین مسیحی در ایران سهم عمده ای داشتند. آنان علاوه بر فعالیتهای دینی و فرهنگی و انجام خدمات…
اندیشه نوین دینی
براساس نظر کارل راجرز ـ یکی از بنیان گذاران روان شناسی انسان گرا ـ زندگی اصیل، زندگی ای است که براساس خواست طبیعی انسان شکل بگیرد. وی نتیجه می گیرد که چون انسان دین دار به منظور جلب رضایت خداوند همواره از خواست طبیعی خود چشم پوشی می کند، درست…
مطالعات انقلاب اسلامی
حقوق بشر در جهان امروز، بیش از آنکه یک آرزو و خواست حقوقی باشد، ابزاری سیاسی برای فشار غربی ها بر جهان غیرغربی می باشد. به رغم این، می توان با رویکردی علمی، «منشور جهانی حقوق بشر» را به عنوان عالی ترین سند حقوقی با متون و آموزه های حقوقی…
آیینه پژوهش
کتاب روش شناسی مطالعات اسلامی در غرب، درس گفتارهای عبدالعزیز ساشادینا است که در گروه مطالعات تمدنی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی ارائه شد. کتاب مذکور از شش فصل تشکیل شده است که استاد ساشادینا در پنج فصل به تبیین دوره های مختلف اسلام شناسی می پردازد و در فصل…
کتاب نقد
متن حاضر مشروح نشست گرایش های سکولاریسم در اندیشه غرب است ک با حضور مهمانان زیر برگزار شد: پروفسور کریستیان کنزیان، حجج الاسلام حبیب الله بابایی، علی اصغر نصرتی ، مهدی علیزاده و یوسف حسین نژاد.
نقد و نظر
این مقاله در صدد معرفی الهیات عملی و نحوه صورت بندی آن در تاریخ اندیشه مدرن دینی در مسیحیت است. برای انجام این معرفی، به الف) زمینه های تاریخی و اجتماعی (سکولاریزاسیون در غرب)؛ ب) اندیشه های الهیاتیِ پیشین (الهیات شبانی و الهیاتی اخلاقی)؛ ج) شخصیت ها و متفکران اثرگذار،…
آیینه پژوهش
نسبت میان مسیح و فرهنگ، از سوی الهی دانان مسیحی به سه شکل ترسیم و پیشنهاد شده است. نویسنده در مقاله حاضر، الگوهای مختلف در نسبت میان دین الهی و فرهنگ انسانی در تفکر مسیحی را در بوته نقد و بررسی قرار داده اس ت. در این راستا، ابتدا پرسش…
علوم سیاسی (باقرالعلوم)
در این مقاله با مروری بر مختصات فرهنگ متكثر مدرن در دنیای غرب، چالش های برآمده از «تكثر فرهنگی» در زیست دینی غربی ها مانند «سكولاریزاسیون استدلالی روان شناختی»، «ضعف ایمانی»، و «بحران هویت دینی» مورد اشاره قرار می گیرد. آن گاه با تطبیق فضای فرهنگی غرب بر وضعیت جدید…
آیینه پژوهش
فرهنگ در معنای مدرن آن، عنصری پایه در مطالعات مختل ف تاریخی، ادبی، سیاسی، اجتماعی، انتقادی و فلسفی به شمار می رود. نویسنده در مقاله حاضر تلاش می کند ظرفیت ها، پرسش ها، و ابعاد نویی که مردم شناسی فرهنگی در الهیات بوجود می آورد، معلوم نماید. البته مطالعات فرهنگی…
آیینه پژوهش
مرادخای کاپلان در کتاب "یهودیت به مثابه یک تمدن" درصدد شناخت نگرانی های هویتی و زیستی در آینده یهودیت است تا راهی برای نجات جهانی یهودیان فراهم آورد. بدین منظور، باید تمدن یهودی از نو کشف، تفسیر و برساخته شود. وی در این کتاب می کوشد دین یهودیت را نه…
آیینه پژوهش
مفهوم جدید تمدن در غرب را باید از قرن هجدهم و نقطه ارتباط بین تمدن و مدرنیته دنبال کرد. لفظ تمدن در نیمه دوم قرن 18 در فرانسه مفهو مسازی شد و به معنای «طراحی جامعه که در آن حقوق و قوانین شهری جایگزین قوانین نظامی شود » به کار…
تمدن نوین اسلامی
فرهنگستان علوم اسلامی قم با رویکردی خاص به سامان دهی رابطه حوزه و دانشگاه در پاسخ به نیازهای دانش بنیان انقلاب اسلامی تاسیس شده و اندیشه ای نو با عنوان «فلسفه نظام فاعلیت» به مثابه یک «فلسفه شدن» بنیان گذاشت که به گونه ای از «جهت داری» و «نسبیت معرفت…
تمدن نوین اسلامی
غرب» تمدن اسلامی را به‌عنوان تمدن به رسمیت می‌شناسد.ء اما حاضر به «گفتوگو» با آن نیست و درمقابل از رویکرد «برخورد» استفاده می‌کند؛ این امر مسله‌ای اساسی وین تمدن اسلامی و تمفن غرب است, نخستین و مهم‌ترین گام نظریه‌پردازان سیاسی غرب برای برخورد آن است که امکان گفت‌وگو بین تمدن…
مطالعات بنیادین تمدن اسلامی
ازجمله رویکردهای قابل‌توجه در مخالفت با تمدن سازی و اسلامی سازی علوم، نگاهی است که با اتکا بر فلسفه پدیدار شناختی و رویکرد انتولوژیکی، تلاش می‌کند الزامات تمدنی مدرنیته را امر اجتناب‌ناپذیر و حوالت تاریخی دانسته و هرگونه تلاش در اسلامی سازی و بومی کردن علوم جهت مهندسی تمدن اسلامی…
مطالعات بنیادین تمدن اسلامی
عقلانیت، توان و استعدادی انسانی است در خدمت کشف و به‌کارگیری قواعد و قوانین در جهان اجتماعی و پیامد و نتیجه‌ی آن تثبیت و پایداری زندگی اجتماعی است و خلاقیت نیز استعداد و توانمندی انسانی است برای تغییر و تحول در جهان اجتماعی. تلقی از فرهنگ و نظریه‌ی فرهنگی، تعیین‌کننده‌ی…
مطالعات بنیادین تمدن اسلامی
بیان مسئله: با بعثت پیامبر(ص) اسلام، به عنوان شریعتی مبتنی بر وحی، منشاء هویت، قواعد و هنجارهای حیات اجتماعی، سیاسی و اقتصادی مسلمانان قرار گرفته است. در بعد سیاسی خلافت اسلامی، به مدت چندین دهه شکل رایج سازمان یافتگی سیاسی مسلمانان بوده است. هدف: با توسعه و گسترش نظام وستفالیایی…
مطالعات بنیادین تمدن اسلامی
در چند سده ­ی اخیر، دموکراسی یکی از پرطرفدارترین نظام­های سیاسی در کشورهای غربی بوده که مورد توجه برخی دولت­ها و ملت­ها در جهان اسلام نیز قرار گرفته است. پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران و تشکیل حکومت مردم­سالار (جمهوری اسلامی)، تتبّع و کنکاش درباره نظام­های مردم­سالار و خصوصا نظام­های…
مطالعات بنیادین تمدن اسلامی
دولت مدرن و نقد فلسفی آن، همواره بحث رایج محافل سیاسی و فلسفی بوده است. به‌عنوان‌مثال هایدگر به‌عنوان یکی از منتقدان مدرنیته، اشکالات بسیاری نسبت به ساختار و کارآمدی مدرنیته و دولت برآمده از آن دارد. مهم‌ترین نقد وی به روش‌شناسی پوزیتویستی و رابطه‌ی سوژه - ابژه محوری آن بازمی‌گردد.…
مطالعات بنیادین تمدن اسلامی
پرسش از چندوچون دولتِ اسلامی در دامان تمدن اسلامی، مسأله این نوشته است و در این راستا، هدف این مقاله مقایسه‌ی دولت اسلامی با دولت‌های سکولار و لیبرال یعنی دولت‌های مدرن غربی است، تا از قِبَل آن به مختصات دولت اسلامی در مقام مقایسه دست یازد. این مقایسه، مبتنی بر…
مطالعات بنیادین تمدن اسلامی
موضوع پژوهش حاضر، الگو و نظریه‌ی کارآمدی دولت اسلامی با رویکرد تمدنی و تطبیق بر دلالت­های عملی آن از دیدگاه امام خمینی (ره) و مقام معظم رهبری است. در جهت تحقق آرمان­های انقلاب اسلامی، تشکیل دولت اسلامی، سومین مرحله از فرآیند پنج مرحله­ای پیشرفت و دستیابی به تمدن اسلامی قرار…
مطالعات بنیادین تمدن اسلامی
دولت مدرن از جمله موضوعاتی است که کمتر بافت آن از منظرگاه فقهی مورد مداقه قرار گرفته است. معمولاً فقیهان ما بیش از آن که از بافت قدیم و جدید دولت سخن بگویند بیشتر درباره‌ی ضرورت آن سخن گفته‌اند. انگار مفهوم آن را بدیهی دانسته و درباره‌ی آن تأملی فقهی…
مولی
این اثر در اصل یک نقد کوتاه به کتاب: تاريخ تمدن، تحليلي از تاريخ جهان (از آغاز تا عصر حاضر) است که توسط دکتر یعقوب آژند ترجمه شده است. این کتاب سیر تاریخی حوادث خلقت انسان تا دنیای معاصر را بیان میکند
درس هایی از مکتب اسلام
اطلاعات سیاسی - اقتصادی
عبدالرحيم بن شیخ ابو طالب نجار تبریزی، از روشنفکران برجسته و پراثر عصر مشروطه خواهی ایران است. این نواندیش ایرانی یکی از پرکارترین متفکران ایران عهد قاجار است که در راه ترویج اندیشه های نو در ایران جنبش آزادیخواهی تلاش فراوانی کرد. طالبوف، طی عمر طولانی خود، دورانی را گذراند…
بخارا
مقاله توسط دکتر عزت الله فولادوند ترجمه شده است
مطالعات ملی
ظهور انقلاب مشروطه در ایران ، تاثیر چشمگیری بر زندگی سیاسی آحاد این مرز و بوم بر جای گذاشت . یکی از مباحث مطرح در دوران شکل گیری مشروطیت ، حفظ هویت فرهنگی ایرانیان در برابر ورود تمدن غرب بود. در این سخنرانی سعی شده است تا به تجزیه و…
بازتاب اندیشه
گفت‏وگوى حاضر در مورد فراخوان مقام معظم رهبرى در خصوص جنبش تولید نرم‏افزار علمى و دینى انجام شده است. آقاى باوند معتقد است که غرب به نسبیت کامل رسیده است و مشکل غرب، از دست دادن ارزش‏هاى مطلق است و باید بر فلسفه قانون اساسى جمهورى اسلامى، یعنى حضور خداوند…
رواق اندیشه
تمدن غرب برای برطرف کردن بحران معنویت در دهه‌های اخیر، به نوعی عرفان برساخته از هندویسم و بودیسم روی آورده که به علت هماهنگی در برخی از مبانی، امکان جاگرفتن در بافت فرهنگی و اجتماعی تمدن غرب را دارد. بررسی شاخصهای این عرفان، نشان می‌دهد که چگونه این عرفان در…
فرهنگ پویا
انچه که در این پانصد سال گذشته تاکنون غرب را در همه ابعاد و زوایای زندگی و استیلای بر بشریت و ملل عالم موفق ساخته، علاوه‌بر ضعف اراده ملل و قدرت نظامی و رسانه‌ای استعمار، نظم و تدبیر غرب در امور دنیایی است. این خصیصه اگرچه در آثار و نتایج…
مربیان
قرن هاست که تمدن غرب ادعا می کند که می تواند بشر را به سعادت برساند و او را از ظلمت و تاریکی نجات دهد. برای نشان دادن این توانایی کوشش های فراوانی را در عرصه نظریه سازی و اجرای آن سامان داده است و اکنون، فریاد برآورده که در…
کیان
دلیلی وجود ندارد که تمدن غربی این‌همه ایده‌آلیست شود و جهان به دو قطب نو و کهنه، تمدن و توحش تقسیم شود، مثل دوقطبی سنتی دارالایمان و دارالکفر. برای توصیف جغرافیای فرهنگی این سیاره بهتر است از یک مدل چندگرایانه و پلورالیستی بهره گرفته شود، و کثرت و تعدد و…
نامه فرهنگ
در ایامی که بعضی از ایرانیان بی‌خبر از حقایق تمدن فرهنگی، تقلید کارهای ناشایست را تمدن می‌خوانند و به دست خود می‌خواهند تمدن دوهزار و پانصد ساله ایران را نابود کنند، بر خود واجب می‌دانم که در نخستین رساله که -بعد از سفری دراز- به آستانه‌ی ملت ایران تقدیم می‌کنم…
جهاد
در ابتدای این سلسله مباحث سوال شد که چرا ما باید توسعه پیدا بکنیم- البته به مفهومی که این لفظ در غرب استعمال می‌شود- و بیان گردید که هدف حکومت اسلامی در مبارزه با فقر دستیابی به (عدالت اجتماعی) است و نه توسعه، دراین‌ ارتباط سؤال دیگری مطرح شد که…
دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه تبریز
فیلیپ‌ولف استاد افتخاری دانشگاه تولوز فرانسه و مستشرق بنام اروپا، در بخشی از کتابش تحت عنوان: بیداری و روشن‌فکری در اروپا آورده‌است: رنسانس کارولنژین در سال‌های اولیه قرن نهم که باعث بیداری، تحرک و شکل‌گیری تمدن غرب شد حاصل نگردید مگر با بهره گیری از خرده‌ریزهای گنجینه علم و معرفتی…
تحقیقات اسلامی
کتابخانه در قلمرو تمدن اسلامی دارای ارج و منزلت والایی بوده است. میراث عظیم فرهنگی مدونی که در طی اعصار و قرون برجای مانده، مبین آن است که این نهاد فرهنگی در ادوار درخشان تمدن اسلامی فضیلت فراوانی داشته و از ارکان اساسی جامعه اسلامی محسوب می شده است. اصولا…
درس هایی از مکتب اسلام
عصر روشنگری عنوانی است برای قرن هیجدهم و یا لااقل سال‌هایی از این قرن که مقدمه‌ی انقلاب کبیر فرانسه بود. سال‌هایی که جنبش فلسفی و انقلاب علمی و فکری نهضت روشنگری اروپا را آغاز کرد و ویژگی عمده‌ی آن انکار حجیت منقولات و اتکا به تجربه برای رسیدن به حقایق…
نامه فلسفه
مترجم: محمد بقایی این کتاب که تاریخ فرهنگ غرب را شامل می‌شود سرآغازی است برای مجلدات متعدد در این زمینه. در این تحقیق تمدن غرب به‌صورت یک واحد مورد بحث قرار خواهد گرفت. مقصود اصلی در این کتاب تجزیه‌وتحلیل علل توسعه عقاید و اندیشه‌های برتری است که به دنیای غرب…
فرهنگ پویا
همه اتوپیاها یا آرمان شهرهایی که پس‌از افلاطون و در طول قرن‌ها از سوی انسان‌ها تصویر شده‌اند، در جست‌وجوی لامکان و لا زمانی هستند که در آن‌جا خدا وجود ندارد، مرگ اتفاق نمی‌افتد و انسان می‌تواند جاودانه بدون این‌که از مرگ و معاد ترس داشته باشد، به کام‌جویی و تمتع…
درس هایی از مکتب اسلام
یکی از عکس‌العمل‌های مؤثر و مفید شرقی‌ها برای مبارزه با عناصر سودجو این است که ملل دیگر ازجمله غربی‌ها و ماهیت تمدن جدید آن‌ها را بهتر بشناسند و به رموز مختلف زندگی روزمره آن‌ها بیشتر پی برده و آن‌ها را آن‌طور که هستند در پیش خود مجسم نمایند.ما سعی می‌کنیم…
مطالعات ملی
کتاب پدیده جهانی شدن (وضعیت بشری و تمدن اطلاعاتی) اثر دکتر «فرهنگ رجایی» درابتدا با زبان انگلیسی تألیف شد و سپس توسط آقای دکتر عبدالحسین آذرنگ در سال ۱۳۸۰ ترجمه و منتشر شد. تلقی و رویکرد مندرج در این کتاب در واقع بیانگر رویکرد بسیاری از روشن‌فکران نسبت‌ به پدیده…
سیاست خارجی
بحث در مورد پدیده جهانی شدن، جریان رایج و امروزی در نگاه نظریه‌پردازان شاخه‌های مختلف علوم اجتماعی است و دیدگاه‌های مختلف و با یکدیگر ناسازگار فراوانی نیز در مورد آن تاکنون عرضه شده‌است. کتاب مورد بررسی که در 5 فصل با 1 دیباچه و 1 پیش‌گفتار در 150 صفحه تهیه…
فرهنگ دیپلماسی
مترجم: نبی سنبلی بحث میان نظریه‌پردازان نظام جهانی و تمدن گرایان حول محور رابطه بین دو مفهوم نظام جهانی و تمدن دور می‌زند. سوال اینجاست که آیا این دو از نظر مفهومی یکسان هستند یا مجزا؟ همچنین، آیا احتمال دارد که نظریه نظام جهانی تحلیل تمدنی را نیز دربرگیرد و…
فقه و تاریخ تمدن
در طی تاریخ، تمدن ها و فرهنگ های گوناگون به صورت های مختلف با هم در ارتباط و تعامل بوده و از یکدیگر تاثیر پذیرفته اند. تماس و ارتباط میان این جوامع گاه به صورت مستقیم و در مواردی بشکل غیر مستقیم بوده است. بیشتر این ارتباط ها و تماس…
گفتمان
زمانی رودبارد کیپلینگ بر این فرض بود که «شرق، شرق است» و غرب، غرب و هرگز دوقلوها با هم برخورد «ملاقات» نمی‌کنند. از دیرباز چنین منطق «کلام محور» و «دو انگار» ی چهره زیرین اندیشه، گفتمان و روابط و مناسبات ملل مختلف بوده‌است. غرب همواره «شرق» را به‌مثابه «دگر» خارجی…
کلک
وقتی‌که در حدود ده سال پیش ساموئل هانتینگتون نظریه برخورد تمدن‌ها را در مجله فارین افرز منتشر کرد بسیاری از آگاهان می‌دانستند که زمینه‌های پیدایش و ابراز چنین نظریه‌ای قبلاً به وسیله «آرنولد جوزف توین بی» محقق و پژوهشگر انگلیسی آماده شده بود. توین بی بسیار پیش‌تر از هانتینگتون نظریه…
فردوسی
در حدود سه هزار سال قبل‌از میلاد در دشت کارون دولت قدیم ایلام یا الام (elam) که پایتخت آن شهر شوش یا سوس بود تشکیل شد. حکومت ایلام از سوی برخی تاریخ نگاران و تاریخ پژوهان بنام «سوزیان» خوانده شده‌است. پژوهش‌های تاریخی نژادشناسان از ریشه‌های نژادی مردم ایلام نشان می‌دهد…
هنر
پس‌از تهاجمات مغول‌ها در قرن سیزدهم میلادی (هفتم هجری) شیوه‌ها و سبک‌های نقاشی و تزیین در جوامع بخش‌های شرق نزدیک متحول و متغیر شد و حتی با معرفی نقش مایه ها و سبک‌های نقاشی چینی به داخل ایران تغییر شکل یافت، تحت حاکمیت مغول‌ها، چین و ایران دارای مناسبات سیاسی…
هنر و مردم
طبق مدارک زمین‌شناسی خطه ایران در دوره معروف به باران در زیر آب قرار داشت. دریاچه‌های خزر، رضائیه، حوض‌سلطان، نیریز و هامون و نمک زارها و کویرهای مرکزی و جنوب شرقی ایران یادگار این عهد می‌باشند. پس‌از پایان عهد باران درنتیجه کمی باراندگی و تبخیر آب‌ها قلل و نقاط مرتفع…
تاریخ اسلام در آینه پژوهش
پژوهش های فلسفی تاریخبه دو شاخه«فلسفه نظری یا جوهری تاریخ» و «فلسفه تحلیلی یا انتقادی تاریخ» تقسیم میشود. فلسفه نظری تاریخ، الگویی از فلسفه مضاف به واقعیت ها است که در آن معنا و روند کلی جریان تاریخ مطالعه می شود. این مقاله به نقد دیدگاه توین بی می پردازد.…
مطالعات ملی
فرهنگ و تمدن، به عنوان مهمترین دستاوردهای انسانی، محصول تلاش دهها هزار ساله بشر در کره خاکی است. فهم چیستی فرهنگ و تمدن، شباهت ها و تفاوت‌ها، ریشه‌ها، خاستگاه‌ها و بسترهای شکل گیری و ابعاد و اجزای مختلف آن، به ویژه در حوزه فرهنگ و تمدن شرق موضوع برگزاری میزگرد…
کتاب ماه
فاتحان اسپانیایی در 1492 هنگام ورود به سرزمینی که بعدها آمریکا نام گرفت.با اقوامی مواجه‌ شدند که دارای تمدن‌های قدیمی‌ و غنی بودند.اسپانیایی‌ها برای‌ آنکه بتوانند بر این سرزمین و اقوام آن حکومت کنند.به غارت، نسل کشی،انتقال ثروت و تخریب‌ دست زدند.اما هیچ یک از این‌ اقدامات نتوانست ماتع تاثیر…
کیهان فرهنگی
پژوهش های باستان شناسان بزرگ براساس مدارک و مستندات به دست آمده در کاوش‌ها و حفاری های علمی نشان می دهد که اولین تعامل و ارتباط تمدن های کهن، از طریق ترسیم اشکال و نیز انتقال مفاهیم معنادار هنری صورت گرفته است، در جهان باستان، استفاده از مفاهیمی همچون «بال»…
مطالعات انقلاب اسلامی
پس از شکست دکترین نظم نوین جهانی که به وسیله بوش پدر مطرح شده بود، دیدگاه های دیگری همچون پایان تاریخ، به وسیله فوکویاما و برخورد تمدن ها، به وسیله هانتینگتون مطرح شد که این نظریه ها نیز چون موارد پیشین، همچنان بر طبل حاکمیت و سلطه غرب می کوبید.…
رشد آموزش قرآن و معارف اسلامی
«ما اگر بخواهیم ارزش اشخاص را به کردار و آثار نیکشان بسنجیم به طور مسلم محمد (ص) بزر گترین مرد تاریخ است» (دکتر گوستاو لوبون در کتاب تمدن اسلام و عرب) رویارویی غرب با اسلام و مسلمین در جهان امروز و سلطة فرهنگی این تمدن بر کشورهای اسلامی زمین های…
یغما
در آخر خطابه گذشته عرض کردم که من علاوه بر مبحث اخذ تمدن خارجی که موضوع آن خطابه بود بعضی یادداشتهای دیگر هم در باب بعضی مواضیع دیگر دارم که اگر فرمتی پیدا شود ممکنست از آن مقولات نیز سخن بگویم لکن ضیق وقت بناچار موجب ختم کلام شد ولی…
یغما
میزان اخذ و اقتباس تمدن خارجی؛ و آنچه از آن مطلوب و ضرور و بلکه واجب است؛ و آنچه ضروری نیست ولی مطلوب و مستحسن و مستحب است ؛ و آنچه مکروه و نا مطلوب و بلکه حرام است .
بازتاب اندیشه
آقای ملکیان در این مقاله، مؤلفه‌های مدرنیسم را در هشت عنوان انسان‌گرایی، اندیشه پیشرفت، مادی‌گرایی، عقل‌گرایی، ویژگی تجربی، برابری‌طلبی، فردگرایی و احساسات‌گرایی خلاصه کرده، آن‌گاه سرنوشت مدرنیسم را در ایران مورد ارزیابی قرار می‌دهد.
کتاب ماه هنر
مهم ترین نگرانی برای هنرهای سنتی معاصر، برخورد دو وجه وجودی متغایری می باشد که نتیجه‌ی برخورد دو بینش کاملا متفاوت می باشد و باعث به وجود آمدن نوعی بی هویتی شده که تهدید کننده ی هنر و تمدن های سنتی است. این برخورد که حاصل تقابل در عرفان شرقی…
نامه فرهنگ
دو دین اسلام و مسیحیت علی رغم اشتراک در الوهیت و اشتراک در پیام واحد نهایی، از دو ساختمان درونی متفاوت برخوردارند. باید به این نکته توجه کرد که پیروان یک دین بیش از آنکه از پیام نهایی دین خود متاثر باشند، از ساختار ایدئولوژیکی و اخلاقی و عبادی و…
مردم شناسی و فرهنگ عامه
هدف این مقاله بررسی تاثیر تمدن غرب بر جامعه ایران و پیامدهای آن از دیدگاه انسان شناسی می باشد. از آنجایی که تاثیر تمدن و یا فرهنگ غرب بر جامعه ایران و تحولات ناشی از آن بسیار گسترده است، بررسی تمام جنبه های آن در این مقاله امکان پذیر نیست،…
کتاب ماه
نویسنده مقاله به معرفی و بررسی کتاب ( مشکله هویت ایرانیان امروز(ایفای نقش در عصر یک تمدن و چند فرهنگ) از اقای فرهنگ رجایی میپردازد
مقالات و بررسی ها
هدف نگارنده از انتخاب موضوع ، معرفی رجالی است که به فرهنگ گسترده ایران تعلق داشتند و در پیشبرد دانش ، ادب ، هنر و اندیشه در مغرب زمین کوشش ثمر بخش و گرانمایه ای داشته اند . این رساله در ضمن اینکه ایرانیان مهاجر به اندلس را نام می…
تاریخ ایران
ظهور تمدن جدید در اروپا و انتشار آن به ماورای اروپا از مجرای استعمار، به اجبار نوسازی را بر جوامع شرقی و از جمله ایران، تحمیل کرد. اما نوسازی اجباری به جای تاسیس تمدن جدید به دوگانگی و التقاط تمدنی منجر شد. رفع این نقیصه جز با نوسازی اختیاری و…
یغما
پیوند حقیقت شرق و واقعیت غرب ارزوی بزرگی است برای همه، چه شرقیان و چه غربیان، اما این که چگونه و از کجا باید شروع کرد سوالی است که در قاموس بشری جوابی برایش وجود ندارد
مطالعات انقلاب اسلامی
فقهای شیعه از زمان نهضت تنباکو به موضع گیری در قبال مظاهر و ابعاد مختلف تمدنِ مدرن پرداختند. ویژگیهای مهم غرب برای فقهای دورة مذکور را میتوان در چهار مقولة «کفر»، «استعمار»، «تکنولوژی» و «نظام سیاسی» ذکر کرد. این موضع گیری، «تقابل» با کفر و استعمار، و «برخورد گزینشی» با…

پایان نامه ها


نشست های علمی


افراد