از جمله موضوعاتی که مباحث فراوانی در میان متفکران برانگیخته موضوع«اصالت فرد و جامعه»است.ورود به مباحث علوم اجتماعی نیازمند نوعی نگرش به رابطه فرد و جامعه است. از این رو رابطه فرد و جامعه به عنوان یکی از مهمترین مسائل علوم اجتماعی و حتی علوم سیاسی در دوران جدید رخ می نمایاند. موضوع اصالت فرد و جامعه از جمله مسائلی است که می توان گفت جایگاه خاصی در میان اندیشه متفکران دارد و بیشتر اندیشمندان در این خصوص دیدگاه خود را بیان کرده اند. آنچه در این نوشتار به آن پرداخته شده بررسی جایگاه و تاثیر اصالت فرد و اصالت جامعه در اندیشه سیاسی دو تن از اندیشمندان صاحب نظر در این مقوله، یکی در حوزه تفکر اسلامی (شهید مطهری) و دیگری در حوزه تفکر غرب (جان استوارت میل) است. شهید مطهری معتقد است اصالت فرد و اصالت جامعه هر یک به تنهایی مردود است. اما جان استوارت میل، که یکی از بزر گترین منادیان فردگرایی در حوزه تفکر غرب است، معتقد است انسا نها در جامعه هیچ صفت و خاصیتی ندارند.

مطهر پژوهی ,