728 x 90
728 x 90

پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی

معرفی

پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی (وابسته به دفتر تبلیغات اسامی حوزه علمیه قم) که از سال 1363 با عنوان «مرکز مطالعات و تحقیقات اسلامی » فعالیت خود را آغاز کرد، در سال 1384 با مجوز قطعی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری تأسیس شد.

پژوهشکده ها و مراکز

پژوهشگاه شامل 11 پژوهشکده و 2 مرکز می باشد که دو پژوهشکده در حوزه تمدن مشغول به فعالیت هستند

1) پژوهشکده مطالعات تمدنی و اجتماعی

مرکز مطالعات اجتماعی و تمدنی، مجموعه ای دین پژوه است که برای‌ پشتیبانی پژوهشی – راهبردیِ تقویت حضور دین در زندگی فردی و اجتماعی ایران معاصر و ناظر به نیازهای نظری نخبگان حوزوی و دانشگاهی و نیازهای راهبردی کارگزاران حوزوی و حاکمیتی در این زمینه، فعالیت می نماید.
اهداف
انجام مطالعات نظری، راهبردی براساس نظریات اسلامی در حوزه‌های اجتماعی و تمدنی.
شناخت، تحلیل و رصد شرایط دینی جامعه و انعکاس آن به مراکز پژوهشی، فرهنگی و مراجع تصمیم‌گیر نظام.
شناخت و  بررسی موقعیت اجتماعی و تمدنی جمهوری اسلامی و تحولات آینده جامعه.
انجام مطالعات آسیب شناختی در حوزه سیاست‌گذاری فرهنگی و اجتماعی و تمدنی.
گروه‌های پژوهشی
از جمله گروه های پژوهشی میتوان به گروه مطالعات تمدنی اشاره کرد که در حوزه‌های مطالعاتی زیر فعال هستند:
ـ تمدن نوین و جهان اسلام
ـ تمدن نوین و غیریت تمدنی
ـ کارنامۀ تمدنی جمهوری اسلامی

2) پژوهشکده اسلام تمدنی

«پژوهشکدۀ اسلام تمدنی» از پژوهشکده  های پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی  است که از سال ۱۳۹۵ با تصویب پژوهشگاه و تأیید هیئت امنای دفتر تبلیغات اسلامی حوزۀ علمیه قم، با این عنوان مذکور و با تعریف مأموریت جدید فعالیت خود را آغاز کرد. این نهاد پژوهشی، پیش از این ، از سال ۱۳۶۸ در قالب معاونت پژوهشی دفتر تبلیغات اسلامی خراسان رضوی،‌ فعالیت های پژوهشی خود را با همراهی گروهی از پژوهشگران زبدۀ حوزه و دانشگاه آغاز کرده بود و بعدها در مسیر سازمان پذیری، با عنوان مرکز پژوهش های علوم اسلامی و انسانی به ادامۀ فعالیت پرداخت.

– مأموریت:
تأمین پشتوانه‌های علمی تمدن نوین اسلامی ـ ایرانی از طریق نگرش به اسلام به مثابه دین تمدن‌ساز و توانمند در پربایی جامعه متعالی.
– اهداف پژوهشکده در زمینه های زیر می باشد:
1. مبانی هنر و تمدن اسلامی با رویکرد به الگوی توسعه اسلامی ـ ایرانی؛
2. بازسازی منطق، روش‌شناسی و مدل نواندیشی دینی در تمدن نوین اسلامی؛
3. تفسیر اجتماعی قرآن کریم معطوف به نیازهای تمدّن نوین اسلامی؛
4. ساختارهای علم فقه، فقه شهرنشینی، فقه مذاهب و نقد سلفیه.
5. پیشینۀ تمدن اسلامی ـ ایرانی در حوزۀ علوم، تشکیلات و هنر؛
6. بنیادهای نظری تمدن اسلامی ـ ایرانی؛
7. آموزه‌های قرآنی معطوف به ایجاد جامعه متعالی ؛
8. پاسخ فقه شیعی به نیازهای تمدنی دنیای جدید.

تمدن پژوهان


مقاله ها


18 مقاله
تمدن نوین اسلامی در آیینه تقریب
از جمله موضوعات بنیادین در مطالعات تمدنی، بررسی نقش نهادهای تمدنی است. در این قلمرو مطالعاتی یکی از مسائل مهم نقش این نهادها در رسیدن به کنش‎های معطوف به تمدن است. پرسشی که در پژوهش حاضر به آن پرداخته می‎شود این است که نهادهای تمدنی در تمدن اسلامی چگونه فرایند…
علوم سیاسی
با مطرح شدن «الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت» از سوی مقام معظم رهبری، مباحث مختلفی پیرامون تمدن اسلامی در فضای علمی کشور به وجود آمده است. از جمله این مباحث مطالعه انقلاب اسلامی ایران با رویکرد تمدنی است. در این مقاله با استفاده از سطح تحلیل تمدن به نقش انقلاب اسلامی…
نقد و نظر
طبقه‌بندی‌هایی که تاکنون در مورد علوم انجام گرفته یا برپایۀ سلسله نظام آفرینش بوده است یا بر اساس طبقات ادراکات انسانی (قوای حافظه، متخیله و عاقله) عنوان شده و یا برمبنای مراحل کمالات سلوک آدمی شکل یافته است، ولی همۀ طبقه‌بندی‌های ممکن در علوم، در این سه رویکرد منحصر نیست،…
علوم سیاسی
هدف پژوهش حاضر بررسی و تبیین چگونگی صورت‎بندی مناظره‌ی تمدنی در روابط بین‎ الملل است. در این راستا، این‌که دو طیف اصلی فعال این مناظره، صورت‎بندی مباحث خود را بر چه مبانی فرانظری‌ای استوار ساخته‎ و به‌تناسب آن، چه احکام و گزاره‌های نظری و تمدنی را در روابط بین‌الملل وارد…
نقد و نظر
بازخوانی ظرفیت‌های عرفان اسلامی ‌در تمدن‌زایی می‌تواند ضمن تقویت ادبیات توصیفی تمدن، اهمیت عرفان اسلامی را در نظام هماهنگ تمدنی معلوم سازد. آموزه‌های دو دانش عرفان نظری و عرفان عملی و عملکرد تاریخی عرفان اسلامی بنیان‌های نظری این پژوهش تمدنی است. در این میان، آورده اساسی عرفان نظری، یعنی «اسمای…
نقد و نظر
این مقاله از دو بخش اصلی تشکیل شده است: در بخش نخست با اشاره به تعریف‌ها و مفاهیم اصلی مانند تمدن و طبقه‌بندی دانشی مطلوب، جایگاه دانش کلام در این طبقه‌بندی و ظرفیت‌های دانش کلام در مطالعات تمدنی نشان داده می‌شود. ظرفیت کلام در دو قلمروِ تبیین رویکرد تمدنی از…

کتاب ها


24 کتاب
مطالعات راهبردی جهان اسلام
مطالعات نظری تمدن
ناشر : پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی
مطالعات تمدنی ایران امروز مطالعات راهبردی جهان اسلام
مطالعات اسلامی تمدن
ناشر : پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی
مطالعات اسلامی تمدن
مطالعات اسلامی تمدن مطالعات تاریخی تمدن

نشست های علمی