728 x 90
728 x 90



کتاب ها


یادداشت ها


مقاله ها


33 مقاله
بازتاب اندیشه
آقای طباطبایی با طرح «نظریه انحطاط ایران» شناخته شده است. مطابق این نظریه سیر تحولات اندیشه سیاسی در ایران رو به زوال است. اندیشه سنت در ایران تا پیش از جنگ‌های ایران و روس چنان دچار تصلب و زوال شده بود که وقوع اتفاق‌های مهمی مانند سقوط اصفهان توسط محمد…
زمانه
فراز و فرود نیروهای هوادار هر جریان را شاید بتوان امری عادی تلقی نمود که همواره وجود داشته است، لیکن این تلقی تا جایی پاسخگوی تبیین وضعیت آن جریان می باشد که متوجه مهره های کلیدی و محوری نگردد، در غیر این صورت موضوع بحث از فراز و فرود نیروهای…
نقد و نظر
به دنبال معرفی شاخصه های سه رویکرد تجددگرا, شریعت گرا و تمدن گرا در اندیشه اجتماعی دینی, این مقاله به ارائه گزارش و تحلیلی از شخصیت ها و کانون های فعال در هر رویکرد می پردازد و با نشان دادن مواضع و آثار تولید شده در هر جریان, به ریشه…
زمانه
نام گذاری سال جاری به اتحاد ملی و انسجام اسلامی، فرصت جدیدی را برای بررسی مجدد مقوله وحدت و انسجام اسلامی پیش روی محققان کشور ما و سایر کشورهای اسلامی قرار داده است. موضوع وحدت و انسجام اسلامی زمانی مورد بازخوانی مجدد قرار می گیرد که اقدامات گسترده ای برای…
زمانه
در جهان کنونی، «پژوهش» سهمی محوری در کلیه مراحل و فرایندهای طرح و شناسایی نیازها تا رفع آن ها عهده دار شده است. امروزه، نهادهای مولد اندیشه و اتاق های فکر، متکفل پشتیبانی پژوهشی در عرصه های مختلف حیات انسانی هستند. ازاین رو، طرح نقشه مهندسی فرهنگی کشور به مثابه…
کتاب نقد
دین برنامه حرکت انسان به سوی خدا، در ضمن زندگی در دنیا و ساختارهای دنیایی است. تعابیری هم که دین در زمینه هویت خود دارد گویای همین واقعیت است. بحث اهداف دین به جهت دست یابی به هویت گزاره های دین و ظرفیت معنایی آنها برای برنامه سازی و سیستم…
شاهد یاران
رویکرد مدرس به حضور مستمر و موثر در مجلس به ویژه پس از وقایع مشروطه اول و سرخوردگی بسیاری از علما و نخبگان از سرفصلهای درخور بررسی در حیات سیاسی اوست. اینکه او در پس این حضور در پی چه اهدافی بود، از رهیافت های ما به پاره ای از…
فصلنامه 15 خرداد
یکی از معضلات بزرگ کشور ما در دویست سال اخیر این است که مطالعات مربوط به حوزه فرهنگ، سیاست، مطالعات اجتماعی، دین و تصمیم گیری های مربوط به حوزه علوم انسانی از جانب افرادی سرپرستی و هدایت و برنامه ریزی می شود که نه تنها ورودی به این مباحث ندارند…
زمانه
وقتي كه دشمنان انقلاب اسلامي ما خود مي گفتند كه «با بحران برنامه ريزي مواجه شدند» و كسينجر مي گفت كه امام خميني(ره) «گويي از جاي ديگري الهام مي گرفت» نشان آشكاري بر متفاوت بودن جنس انقلاب و ناملموس بودن ابعاد عميق روحي و فرهنگي آن بود. اما به راستي…
زمانه
جایگاه علمای دین در ساختار اجتماعی، سیاسی و اقتصادی ایران معاصر، موجب گردید که آنان در مواجهه با جلوه های متنوع و متکثر غرب در ایران، محوریت یابند. مقاله حاضر علل یاد شده را تشریح کرده است.با نگاه به تاریخ معاصر به وضوح درمی‏یابیم که از سیصد سال قبل، که…
فصلنامه پژوهشی دانشگاه امام صادق(نامه صادق )
"کارکردهای مسجد را به گونه های مختلف عبادی، آموزشی، ارتباطی، اجتماعی، فرهنگی، تربیتی، معماری، هنری و مانند آن تقسیم کرده اند. کارکرد ارتباطی و فرهنگی مسجد هم به استناد متون دینی و هم به استناد تجربه تاریخی مسلمانان، در دو قالب کلی «فرهنگ سازی» و «انتقال اطلاعات» تجلی یافته است.…
فرهنگ پویا
همه اتوپیاها یا آرمان شهرهایی که پس‌از افلاطون و در طول قرن‌ها از سوی انسان‌ها تصویر شده‌اند، در جست‌وجوی لامکان و لا زمانی هستند که در آن‌جا خدا وجود ندارد، مرگ اتفاق نمی‌افتد و انسان می‌تواند جاودانه بدون این‌که از مرگ و معاد ترس داشته باشد، به کام‌جویی و تمتع…
دانشگاه اسلامی
این مقاله به تحلیل نقش و جایگاه دانشگاههای ایران در تولید علوم و فنون درونزا و بومی می پردازد. لذا ابتدا تاریخچه ای از تحولات تاریخی مراکز آموزش عالی و کارکرد آنها را در دهه های اخیر ذکر کرده، سپس به سیر تحولی آن در جهت منطبق نمودن دانشگاهها با…
خردنامه همشهری
این مقاله به تبیین ترفندیی می پردازد که با ایجاد تقابل مصنوعی میان عرفان و فقه از طرفیبه تضعیف فقه و قوانین اسلامی و از سوی دیگر به تحریف عرفان و سو تفسیر از آن میپردازد و میکوشد تحت پوشش نوعی عرفان قلابی تساهل لیبرالی و تکلیف گریزی و حکومت…
پژوهش علوم سیاسی
در بررسی آراء عزیز نسفی یکی از مهم ترین موارد بررسی وجوه سیاسی در اندیشه عرفانی وی است. این مقاله به بررسی آراء شیخ عزیز نسفی (تولد احتمالی در 596 هـ .ق) یکی از عرفا و فلاسفه قرن هفتم هجری می پردازد که بسیار بر فکر فلسفی ایران مؤثر بود…
معرفت
تمدن به عنوان یک پدیده اجتماعی، محصول تفکرات نهفته در ورای آن است. برای ساختن تمدن، وجود اندیشه تمدن‌ساز ضروری و اجتناب‌ناپذیر می‌باشد. در اینکه آیا تمدن‌سازی در جوهره اندیشه اسلامی، قابل مشاهده هست یا نه، موضوعی است که در این نبشتار به اندازه وسع علمی خود و گنجایش مقاله…
رسانه جهانی
تمدن یک مفهوم دو لبه است. در دو دهه اخیر، این مفهوم به عنوان سلاحی ایدئولوژیک به کار رفته است تا بین ما و آنها یا به اصطلاح متمدن‏‏ ها و بربرها تفکیک برقرار شود. قرن بیستم - خونین ترین قرن در تاریخ بشری- مانع از این نشده است که…
--
پیتر جی کاتزنشتاین با نگارش مقاله دولت تمدنی در سال 2007 تئوری‎پردازی در باب دولت تمدنی و عناصر آن را بنیانگذاری کرد. نویسنده در این مقاله به این پرسش می‎پردازد که چرا محققین روابط بین‎الملل به‎گونه‎ای خاص بر سکولاریسم تمرکز نموده‎اند و همه آن‎ها دین را در تحلیل‎هایشان نادیده گرفته‎اند؟…
اخلاق در علوم و فناوری
برخلاف آموزه هاي اخلاقي رايج در مصر و بابل، اخلاقيات هندي از همان ابتدا جنبه فلسفي داشت. در نوشته هاي هندي و داها - اخلاقيات بخش جدايي ناپذير تفکر فلسفي و مذهبي را درباره سرشت و خصلت واقعيات تشکيل مي دهد. اين نوشته ها، ريشه در 1500 سال قبل از…

پایان نامه ها


نشست های علمی


افراد