بر اساس دیدگاه آیت‌الله خامنه‌ای، ایجاد دولت اسلامی، سومین مرحله در تحقق تمدن نوین اسلامی است که قانون­مداری ازجمله ویژگی­های آن می‌باشد. نقش قانون و قانون‌مداری در تولد و اعتلای تمدن، بسیار برجسته است. قانون همچون خون در رگ­های جامعه بوده و استحکام و ماندگاری تمدن در گرو قانون مطلوب و وفاداری زمامداران و آحاد جامعه به آن است. به همین دلیل در مقاله‌ی پیشرو، با بهره‌گیری از روش توصیفی-تحلیلی به دنبال پاسخ‌یابی به این سؤال هستیم که چالش­ها و فرصت­ها در روند شکل­گیری دولت قانون­مدار اسلامی به‌عنوان سومین مرحله از الگوی تمدن نوین اسلامی کدامند؟ یافته‌های پژوهش گویای آن است که ظرفیت‌های موجود در دین اسلام و به‌خصوص فقه شیعه، به‌عنوان فرصت در پیش برد روند تشکیل دولت قانون‌مدار اسلامی و تعارض­های ذاتی و مبنایی میان قانون در معنای مدرن آن با شریعت و ابهام در مناسبات میان فتوا و قانون ازجمله چالش­های پیشرو است.

مطالعات بنیادین تمدن اسلامی ,