یک سال از طوفان الاقصی میگذرد، روزی از روزهای ملتی که بر این واقعیت تأکید میکند که دشمن صهیونیستی هرچقدر هم که خودخواه و متکبر باشد، مقاومت امت به خواست خدا قادر به شکست آن است که نشان از امکان پیروزی بر آن دارد و این فرصت همانطوری که امام ماوردی در برشمردن خیرهای جهان بیان کرده اند:«دنیا اصلاح نمیشود مگر با وجود شش امر که آخرین آن امیدواری فراوان میباشد، و امیدواری متفاوت از آرزوها و خواستههاست.» چون افق امید تنها با تلاش و عمل وبا استفاده از فرصتها و افزایش ثمره گسترده میشود و چقدر فرصتها که بهدستآمده و ازدسترفتهاند و خواستههای ما در تقابل با آن، در تنبلی متمدنانهای سرگردان است که شجاعت برداشتن بار و رویارویی با بحرانها را ندارد و این کنارهگیری تمدنی از یک عمل واجب و لازمی است که مردم آن جامعه نسبت به آن بیتفاوت میشوند و در نتیجه اوضاعشان بدتر میشود، نه کاری در حال تدبیر است و نه عملی از آنها تأثیرگذار.
طوفان الاقصی واقعاً یک فرصت بزرگ تمدنی است تا این که رویکرد آن از طوفان غزه به طوفان امت تبدیل شود. اکنون یک سال از طوفان گذشته و امت هنوز درک درستی از آن ندارد و معنای فرصت نهفته در آن را دریافت نکرده است تا آن را از طوفان اقصی به طوفان امت تبدیل کند.
اول: فرصت تمدنی و مقاومت همهجانبه تمدنی
فرصت اعتقادی و ایجاد یکچشم انداز اعتقادی منسجم برای مبارزه امت با رژیم صهیونیستی:
طوفان الاقصی الگویی را برای ایجاد یک دیدگاه اعتقادی یکپارچه ارائه داد که به مقاومت متکی است. مقدسات را حفظ و از آنها دفاع میکند، از حریم آنها پاسداری مینماید و عمل احیاء و تجدید را انجام میدهد. همچنین تجلیگر عقیده کار ایمانی فعال و ثمربخش بدون انتظار نتایج مستقیم است.
این دیدگاه به سلوک نفس طولانی، ارزشهای صبر زیبا، اصول آمادگی قوی و مبانی نبرد هویت و ریشهدار شدن پایبند است.
فرصت تفسیر عینی و میدانی قرآن کریم ـ مصحف غزه:
در چندین مقاله، آنچه را «تفسیر میدانی قرآن کریم» نام نهادم، بررسی و نشان دادم که آیات قرآنی بهکاررفته در بیانیههای سخنگوی رسانهای مقاومت فلسطین، معانی تازهای را آشکار میکند که در میدان عمل تجلی یافتهاند؛ آنچه دکتر جمال عبدالستار آن را «قرآن غزه» نامید. این امر، تأیید این فرصت را در میان بسیاری از ناظران و علاقهمندان به دنبال داشته و نشان میدهد که چگونه رفتار مقاومت و پایبندی آن به قرآن کریم، خوانشی میدانی از قرآن کریم را ارائه میدهد.
فرصت ارزشی و ندای ارزشهای اسلام در مقایسه با فرسایش ارزشهای تمدن غرب در زمین و میدان:
الگوی رفتاری و سلوک مقاومین چراغ و نوری بر سرمایههای تمدن اسلامی از ارزشهای والا و خاستگاههای تمدنی ارزشمند است، در مقابل جنایاتی که سربازان رژیم صهیونیستی مرتکب میشوند، چه در شکنجه، چه در قتل و چه در حرمتخانهها و مساجد، بدون هیچگونه بازدارندگی اخلاقی، ارزشی، قانونی و هیچ معیار انسانی. آنچه مقاومت ارائه میدهد نشاندهنده برجستگی و اعتلای تمدن اسلامی است و نشاندهنده فرصتی برای درک تفاوت تمدن مبتنی بر ارزشها با تمدن یا نظام مبتنی بر نابودی، کشتار و انتقام است.
فرصت الگوی تمدنی اسلامی:
طوفان الاقصی فرصتی برای الگوی تمدنی یکپارچه بینش اسلامی بود و اینکه چگونه مسلمان مؤثر و قادر است با تمدن غرب با تمام پیشرفتهایش مقابله کند و آن را شکست دهد و ماهها با وجود محاصره و تداوم کشتار و ویرانی در برابر آن مقاومت کند، نمونه روشنتری از طوفان الاقصی برای ارزش و اهمیت تمدن اسلامی و آنچه میتواند در سیر تمدنهای بشری نشان دهد وجود ندارد.
هفتم اکتبر همچنین فصل حماسی جدیدی را در روند طولانی و سرسختانه استعمارزدایی و یکی از نبردهای بزرگ و استثنایی آن ارائه کرد. آنچه ما در غزه و کرانه باختری دیدهایم و همچنان شاهد پیروزی اقلیتی از مجاهدانی هستیم که تلاش آنها زلزله ای ایجاد کرد و موجب تغییر توازن قدرت شد که میتواند خاورمیانه ژئوپلیتیکی را تغییر دهد و فصل جدیدی را در روند طولانی استعمارزدایی رقم بزند.
طوفان الاقصی ثابت کرده است که گزینه مقاومت گزینهای تمدنی و بدیهی است و تا زمانی که اشغال هست مقاومت نیز هست و بنابراین رفتار مقاومت در مذاکره و جنگ ارزش مطالعه، یادگیری و بهرهمندی از آن را دارد، این بحث منطبق است بر آنچه استاد علوم سیاسی دکتر حامد ربیع گفته است: «برای صلح واقعی بجنگید و طوری مذاکره کنید که گویی در حالت جنگ هستید» که یک قاعده اصیل مذاکره مقاومت است.
منبع:خبرگزاری الجزیره و سایت شخصی دکتر سیف الدین عبدالفتاح