تمدن اسلامی در جنوب آسیا: تاریخچه ای از قدرت و حضور مسلمانان شبه قاره‌ی هند

تمدن اسلامی در جنوب آسیا: تاریخچه ای از قدرت و حضور مسلمانان شبه قاره‌ی هند
اختران ,

• مسلمانان نزدیک به چهارده قرن در جنوب آسیا حضور داشته‌اند و چهل درصد از جمعیت انبوه ساکن در این منطقۀ وسیع جهان از این دین پیروی می‌کنند. سهم مسلمانان در میراث فرهنگی شبه قاره چشمگیر است. این کتاب شرحی جامع از تاریخ اسلام در هند ارائه می‌دهد که دربرگیرندۀ جنبه‌های سیاسی، اجتماعی اقتصادی، فرهنگی و اندیشه‌ورزی مسلمانان است. نویسنده با استفاده از یک چارچوب کرونولوژیکال (وقایع نامه‌نگارانه/ ذکر وقایع به ترتیب تاریخی) از نخستین روزهای حضور اسلام تا به امروز و رخدادهای مهم را بازگو می‌کند. تمرکز بحث بر نحوۀ تلاش مسلمانان برای دستیابی، حفظ و اعمال اقتدار سیاسی، بحران هویت و تزلزل اعتماد به نفس مسلمانان با ورود استعمار غرب به شبه‌قاره، و سرانجام ترکیب و درهم‌آمیزی هندوییزم و اسلام در حیات و زندگی روزمرۀ مسلمان هندی تبار است. • با وجود اینکه کشورهای متعددی در جنوب آسیا وجود دارند، اما این کتاب به طور خاص به تاریخ مسلمانان هند، پاکستان و بنگلادش می‌پردازد. مفهوم هند در این کتاب به طور گسترده‌ای به تمدن و فرهنگ فراگیر در ناحیه‌ای با قدمتی چندهزارساله اشاره می‌کند که اقوام گوناگون شبه قاره از طریق دین، هنر، ادبیات یا آداب و رسوم هویتی هماهنگ یافته‌اند. وجود نقشه‌ها، تصاویر، جداول سلسله‌های پادشاهی مسلمان هند در انتها و پیوست‌هایی در پایان هر فصل به انتقال بهتر محتوای اثر یاری رسانده است. نویسندۀ کتاب، بورجور آواری، پژوهشگر افتخاری در دانشگاه متروپولیتن منچستر است. او که از پارسیان هند است، در 1938 در هند زاده شده است. فضای پرشور سیاسی در میان جامعۀ مهاجر هندیان را به هنگام اعلام استقلال هند تجربه کرده و به یاد دارد. او با مطالعۀ روشمند وقایع تاریخی و تدریس تاریخ به مدت 26 سال در انگلستان و سپس مناسبات دوستانه‌ای که با فرهیختگان مسلمان مقیم انگلستان برقرار کرده کوشیده است در این کتاب بی‌طرفانه و با درک محدودیت‌ها و آرزوهای جناح‌های مختلف هند و قله‌های فکری گوناگون در درون جامعۀ مسلمانان شبه قاره گزارش و تحلیلی بی‌طرفانه و دقیق از موضوع مطالعه خود ارائه دهد. • اهم مباحث کتاب: دورۀ تسلط اعراب (600 تا 1000 میلادی)/ قدرت ترک و فرهنگ ایرانی در عصر انتقال/ سلطنت دهلی در اوج/ مراکز جدید قدرت و فرهنگ اسلامی/ استیلای تیموریان: اکبر و جانشینان او/ عصر فروپاشی شاهنشاهی تیموری/ مسلمانان در دورۀ کمپانی شرقی/ نخستین نشانه‌های مدرنیتۀ اسلامی در حکومت راج/ اتحاد یا جدایی؟ معمای مسلمانان در پایان حکومت راجگ/ سخن آخر ـ چالش‌های تازه در شبه قاره‌ای ازهم‌گسیخته (1947 ـ 2011م)

مسلمانان نزدیک به چهارده قرن در جنوب آسیا حضور داشته اند و از جمعیت انبوه ساکن در این منطقه ی وسیع جهان از این دین پیروی می کنند. سهم مسلمانان در میراث فرهنگی شبه قاره چشمگیر است. این کتاب شرحی جامع از تاریخ اسلام در هند ارائه می دهد که دربرگیرنده‌ی جنبه های سیاسی، اجتماعی اقتصادی، فرهنگی و اندیشه ورزی مسلمانان است. نویسنده با استفاده از یک چارچوب کرونولوژیکال (وقایع نامه نگارانه / ذکر وقایع به ترتیب تاریخی از نخستین روزهای حضور اسلام تا به امروز (دهه ی نخست هزاره ی دوم)، و رخدادهای مهم را بازگو می کند. تمرکز بحث بر نحوهی تلاش مسلمانان برای دستیابی، حفظ و اعمال اقتدار سیاسی خود، بحران هویت و تزلزل اعتماد به نفس مسلمانان با ورود استعمار غرب به شبه قاره، و سرانجام ترکیب و در هم آمیزی هندوییزم و اسلام در حیات و زندگی روزمره‌ی هندیان مسلمان است. وجود نقشه ها، تصاویر، جداول سلسله های پادشاهی مسلمان هند در انتها، و پیوست هایی در پایان هر فصل به انتقال بهتر محتوای اثر یاری رسانده است. نویسنده ی کتاب، بورجور آواری، پژوهشگر افتخاری در دانشگاه متروپولیتن منچستر است. او روایت خود را به خوبی و روانی و به نحو دلپذیری بیان می کند. وی که از پارسیان هند است، در در هند زاده شده است. فضای پرشور سیاسی در میان جامعه ی مهاجر هندیان را به هنگام اعلام استقلال هند تجربه کرده و به یاد دارد. او با مطالعه ی روشمند وقایع تاریخی و تدریس تاریخ به مدت ?? سال در انگلستان … کوشیده است در این کتاب با درک محدودیت ها و آرزوهای جناح های مختلف هند و تله های فکری گوناگون در درون جامعه‌ی مسلمانان شبه قاره گزارش و تحلیلی بی طرفانه و دقیق از موضوع مطالعه خود ارائه آواری هم اکنون پژوهشگر افتخاری دانشگاه متروپولیتن منچستر و عضو گروه مطالعات فرهنگی این دانشگاه است.