بیت الحکمه و نقش آن در تحول علوم و پیشرفت تمدن اسلامی

بیت الحکمه و نقش آن در تحول علوم و پیشرفت تمدن اسلامی
پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی ,

در این پژوهش، با رویكردی تمدنی و تاریخی هدف از تاسیس بیت‌الحكمه و خاستگاه و نقش آن‌ها در گسترش علوم و ایجاد تحول و پیشرفت در تمدن اسلامی مورد نقد و بررسی قرار گرفته است. در این اثر پس از بررسی منشاء پیدایش بیت الحکمه، به توصیف انواع بیت‌الحكمه ها كه نهادی علمی-فرهنگی و در مواردی دارای کتابخانه و رصدخانه بوده اند، پرداخته شده است. بیت الحکمه نقش موثری در ترجمه میراث علمی سایر ملل داشته است. در این نهاد علمی علاوه بر تالیف، تصحیح و نقد متون علمی، محلی برای تبادل آرای علمی بوده است. چنین کارکردی موجبات پیشرفت علوم و تمدن اسلامی را فراهم كرده و فعالیت‌های علمی متفكران مسلمان را، جهت و سازمان‌دهی می‌كرده است. مولف به صورت ضمنی به چند نمونه از بیت‌الحكمه‌‌های احداث ‌شده در عراق و ایران و فعالیت‌‌های علمی صورت‌گرفته در آن‌ها اشاره نموده است.

موضوع این کتاب گفتارهایی درباره دانش و دانش‌اندوزی اسلامی با نگاهی به روند تاریخی بیت‌الحکمه(عراق) است.
مباحث کتاب در راستای شناخت جایگاه بیت‌‌الحکمه و تأثیر آن در شکل‌گیری و نضج تمدن اسلامی (رنسانس اسلامی) و شناخت و معرفی فعالیت‌های علمی آن استوار است. نگارنده بعد از ارائه توضیحات کلی و تاریخ و پیشینه مجامع علمی و مراکز دانش‌آموختگی در زمان اسلام و قبل از اسلام، رویکرد مسلمانان به ترجمه و اخذ علوم و روند ترجمه علوم از دیگر زبان‌ها به زبان عربی (بعد از اسلام) را بررسی می‌کند و خاستگاه و منشأ شکل‌گیری بیت‌الحکمه در دوران هارون و مأمون و دستاوردهای علمی حاصل از این مرکز علمی را بازنمایی می‌کند.