در اين تحقيق شاخص ترکيبي جامعي جهت سنجش توسعه انساني مبتني بر آموزه هاي تمدن اسلامي ارائه مي شود. بر مبناي تحليل مباني نظري مبتني بر آموزه هاي تمدن اسلامي، توسعه انساني مدنظر اين پژوهش شامل ابعاد «اقتصادي - رفاهي»، «اجتماعي - فرهنگي»، «مذهبي - اخلاقي»، «سياسي - حکمراني» و «علمي - آموزشي» مي شود که اين ابعاد پس از بسط آموزه هاي اسلامي در حوزه حيات انساني به دست آمده اند. مبتني بر روش شناسي هفت مرحله اي ساخت يک شاخص ترکيبي جامع، شاخص نهايي پژوهش استخراج مي شود و يافته هاي پژوهش نشان مي دهد که بعد علمي - آموزشي و مولفه سلامت و بهداشت عمومي، از مهمترين نقاط قوت جمهوري اسلامي ايران هستند به نحوي که چنانچه اين بعد و مولفه از اهميت و وزن بيشتري در شاخص نهايي برخوردار باشند، جايگاه ايران تا 10 رتبه نيز قابل صعود خواهد بود. از سوي ديگر بعد اقتصادي - رفاهي (به جز مولفه سرمايه هاي زيرساختي) و مولفه کارايي سازمان هاي دولتي و نهادهاي قانون گذاري از مهمترين نقاط ضعف جمهوري اسلامي ايران به شمار مي روند و بهبود مولفه هاي محيط کسب و کار، شاخص هاي اقتصاد کلان، قانون گذاري کارشناسانه و ثبات قوانين و بالابردن کارايي دستگاه هاي اجرايي، مي تواند تاثير بسزايي بر جايگاه جمهوري اسلامي ايران داشته باشد.

پژوهش هاي رشد و توسعه اقتصادي ,