تصویرسازی، اجتماعی‏سازی و گفتمان‌سازی تمدن آینده اسلامی از دغدغه‏های مهم رهبری و نظام در کشور است. بررسی تجارب جهانی نشان می‏دهد؛ کشورهای پیشتاز اقدام به تصویرسازی جامعه آرمانی آینده خود مبتنی بر مبانی، ارزش‏ها، آرمان‏ها، ظرفیت‏ها و قابلیت‏های خود، در افق‏های زمانی مشخصی می نمایند. همچنین برای تحقق این تصاویر، علاوه بر معماری و گفتمان‏سازی گسترده آن، برنامه‏های کلان ملی، نقشه‏های راه و سرمایه‏گذاری‏های هدفمندی انجام می دهند. هدف مقاله حاضر بررسی تطبیقی تصاویر تمدنی آیندهِ کشورهای پیشتاز، به منظور بهینه‏کاوی و استخراج دلالت‏ها، درس‏ها و آموزه‏ها برای تمدن نوین اسلامی است. این مقاله با رویکرد تطبیقی و روش توصیفی- تحلیلی به شناسایی و معرفی اجمالی ابعاد و ویژگی‏های تصاویر جامعه آینده کشورهای منتخب، شامل جامعه پنجم یا جامعه فوق‏العاده هوشمند کشور ژاپن، جامعه شبکه‏محور مشارکتی‏ اتحادیه اروپا، جامعه سایبری- فیزیکی-اجتماعی کشور چین، جامعه الحاقی اندیشمندان و صاحب‌نظران رسانه و نیز تصاویر تمدن آینده صنعتی کشورهای آلمان (انقلاب چهارم صنعتی)، چین (ساخت چین 2025 و قدرت برتر تولید در 2049) و آمریکا (تولید پیشرفته و هوشمند2030) پرداخته است. در نهایت مهم‌ترین یافته‏های کلیدی، دلالت‏ها، درس‏ها و آموزه‏ها برای تمدن نوین اسلامی ارائه شده است.

مطالعات بنیادین تمدن اسلامی ,