728 x 90
728 x 90



کتاب ها


یادداشت ها


مقاله ها


25 مقاله
دین و ارتباطات
در دوران سلطه تمدنی که آن را به نام تمدن غرب می شناسیم، ارتباطات و رسانه‌ها نقش و کارکرد بسیار مهمی در تثبیت این سلطه جهانی دارند. آنچه در این میان شایان توجه است، استفاده از توان باورنکردنی رسانه‌های توده[1] خلق تصاویر دستکاری شده از تمدن غربی و همچنین از…
پژوهش و حوزه
شرکت‏ کنندگان در این گفت‏ و گو پیرامون جنبش نرم‏ افزاری و منشور آزاداندیشی سخن گفته ‏اند. به نظر آنان، وضعیت تولید علم در حوزه و دانشگاه چندان مطلوب نیست و ترکیب انضمامی علوم حوزوی و دانشگاهی دردی را دوا نمی‏کند، بلکه باید به وحدت زیرساخت‏ها و مبانی کارکردی علوم…
کتاب نقد
وقتی‌ در حوزه‌ پژوهشهای‌ اندیشة‌ سیاسی‌ از «ملت»، صحبت‌ به‌ میان‌ می‌آید واژه‌های‌ دیگری‌ چون‌ مردم، خلق، امت، عامه، ناس‌ و... نیز به‌ ذهن‌ متبادر می‌شود. اگرچه‌ این‌ موضوع‌ در تاریخ‌ و اندیشه‌ اجتماعی‌ و سیاسی‌ ما همچون‌ قفل‌ بسته‌ای‌ است‌ که‌ گشودن‌ آن‌ به‌منزله‌ راهیابی‌ به‌ بسیاری‌ از ظرایف‌…
آموزه
رهبران یک انقلاب و حرکت های اجتماعی معمولاً مانع از ایجاد انحراف و تحریف در هنگام شکل گیری حرکت هستند؛ اما در مراحل بعدی انقلاب احتمال انحراف حرکت بیشتر می‏‌شود که این انحرافات اشکال مختلفی دارد که در نوشتار حاضر به آن اشاره شده و از بدِ حادثه همه این…
دین و ارتباطات
به فاصله‌ای اندک از رحلت حضرت محمد ـ صلی الله علیه و آله و سلم ـ مسلمانان راهی دو سرزمین متمدن آن روزگار یعنی ایران و روم شدند و بخشهایی عمده از آنها را به تصرف خود درآوردند .علی رغم وجود تفاوت زبانی و تفاوت شرایط زندگی عربها با ساکنان…
اندیشه صادق
یکی از چارچوبهای مناسب برای بررسی مفهوم و ابعاد عزت و افتخار، چارچوب مطالعات اخلاقی است. عزت در مفهوم اخلاقی آن حالتی درونی در مؤمن است که مانع غلبة غیر خدا بر او می شود. گرچه این صفت از آن خداست ولی در زمرة صفاتی است که بر بندگان او…
مطالعات ملی
کتاب پدیده جهانی شدن (وضعیت بشری و تمدن اطلاعاتی) اثر دکتر «فرهنگ رجایی» درابتدا با زبان انگلیسی تألیف شد و سپس توسط آقای دکتر عبدالحسین آذرنگ در سال ۱۳۸۰ ترجمه و منتشر شد. تلقی و رویکرد مندرج در این کتاب در واقع بیانگر رویکرد بسیاری از روشن‌فکران نسبت‌ به پدیده…
فرهنگ دیپلماسی
مترجم: نبی سنبلی بحث میان نظریه‌پردازان نظام جهانی و تمدن گرایان حول محور رابطه بین دو مفهوم نظام جهانی و تمدن دور می‌زند. سوال اینجاست که آیا این دو از نظر مفهومی یکسان هستند یا مجزا؟ همچنین، آیا احتمال دارد که نظریه نظام جهانی تحلیل تمدنی را نیز دربرگیرد و…
تحقیقات اسلامی
منظور از اندیشه اجتماعی، از یک سو اندیشه‌ای است که جامعه و مسائل اجتماعی را بحث می‌کند، و از سوی دیگر به مجموع دیدگاه‌هایی اطلاق می‌شود که به نحوی به نهادهای اجتماعی برمی‌گردد.نهادهای اجتماعی که جامعه انسانی بر آنها استوار است و هر کدام عهده‌دار رفع نیاز معینی هستند، عبارت‌اند…
آینه میراث
کسانی که با تاریخ علوم اسلامی آشنایی دارند.می‌دانند که در قرن چهارم مسلمانان پرچم‌دار علم و تمدّن‌ در تمام جهان بودند و در همین عصر زرّین.دانشهایی را پی‌افکندند که امروزه با نامهای جبر و مثلّثات،هندسهء عملی، شیمی و غیره می‌شناسیم.بنابراین علوم جدید مدیون دانشمندان مسلمان است.امّا افسوس که این تمدّن…
علوم سیاسی
رهیافت فلسفى ـ سیاسى از قرن سوم و در راستاى تعمق در مسائل کلامى ظهور یافت. این گرایش از یک طرف, تحت تإثیر منابع اولیه اسلامى و از طرف دیگر, متإثر از منابع فکرى و فلسفى تمدن هاى بزرگ بشرى به ویژه چین, مصر, هند, یونان و حکماى ایران قدیم…
كتاب ماه علوم اجتماعی
شرط اصلی تحقق گفتگوی تمدنها این نیست که از تکثر معانی و حاکمیت نسبی گرایی سخن بگوییم و تأویل بی پایان نشانه ها را ملاک قرار دهیم. در واقع، چنین دعاوی اصالت تمدن ها را مورد تردید قرار می دهد و طرف های گفتگو را بی اعتبار می کند. نمی…
گفتمان
فرهنگ و تمدن از جمله مفاهیمی هستند که مباحث گسترده ای را در سال های پایانی قرن بیستم و ابتدایی قرن بیست و یکم باعث گردیدند. این مباحث به گونه ای ذهن ها را به خود مشغول داشته است که گفتمان غالب در دیالوگها گفتمان فرهنگ و تمدن است. وجود…
گفتمان
مطلب حاضر در صدد آن است تا با بررسی مفهوم فرهنگ و تمدن، به بحث در باب تعامل این دو مفهوم با یکدیگر بپردازد. در این راستا تمدن اسلامی به عنوان یکی از برجسته ترین نهادهای سیاسی، اجتماعی و فرهنگی که نقش اساسی را در گفت وگوی تمدنها ایفا می…
نامه علوم اجتماعی
عصر متمدن كنوني براي عدم اعمال خشونت بر ديگري، محدوديت ها و به يك معنا خشونت هاي بسياري را در قالب اداب و قواعد رفتاري بر بدن تحميل مي‌كند. به نظر نوربرت الياس، در عصر جديد، بشر دائماً خود را كنترل مي‌كند و تحت انضباط قرار مي‌دهد. بر اساس اين…

پایان نامه ها


نشست های علمی


افراد