درآمدی بر اصول تحول فرهنگی

درآمدی بر اصول تحول فرهنگی
بوستان کتاب ,

کتاب درآمدی بر اصول تحول فرهنگی که در سال 1388 توسط عبدالکریم بهجت پور نوشته شده، یکی از آثاری است که می تواند در خوانش قرآن با رویکرد تمدنی مفید باشد. این کتاب با این پیش فرض که قرآن با محتوای عمیق خود تحولی در جامعه عرب سده هفتم میلادی ایجاد و تمدنی عظیم و امتی وسط بنا کرده است؛ در پی پاسخ به این پرسش است که قرآن با چه روشی توانست به این تحول عظیم دست یابد؟ و مهم تر از آن اینکه آیا امروز می توان از تحول آفرینی قرآن، الگوبرداری کرد و در حل مسائل امروز بکار گرفت؟ نویسنده در پی پاسخ به این پرسش، با تکیه بر این باور که تمدن اسلامی بر محور متن قرآن شکل گرفته و تحول فرهنگ و تمدن اسلامی ریشه در قرآن دارد، ایده خود را مبنی بر اینکه قرآن نقش تربیتی و نه آموزشی را به عهده داشته و این نقش اقتضای تدریجی بودن نزول قرآن را داشته، تبیین می کند. نزول تدریجی قرآن امکان "عینیت بخشی" به آموزه ها را که یکی از اصول مهم در تمدن سازی بر اساس قرآن است، فراهم کرده و اینگونه تحولی شگرف را در جامعه عصر نزول موجب شده است. نویسنده در فصل¬های هفتگانه کتاب به استخراج اصول و گام های این تحول از قرآن و ارائه نمونه هایی از این تحول می پردازد.